Cogalniceanu - soi de nuc moldovenesc

Cogalniceanu - este soiul de nuc, care l-am ales pentru plantare, pe o alta parcela de aproximativ de 10arii, in sistem semi-intensiv de 9x8m.

Acest soi de nuc moldovenesc a fost omologat in anul 2005 de catre I. Turcanu, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase soiuri din Repblica Moldova

Taieri in verde la nuci

Pe sfarsit de luna iunie, am facut o vizita in livada sa vad cum se prezinta nucii mei plantati, atat in toamna anului trecut cat si cei frantuzesti plantati in primavara tot anul trecut.
Pe langa cei moldovenesti plantati in toamna, cei din soiurile Franquette, au o dezvoltare consistenta anul acesta, astfel, am fost nevoit sa intru putin cu foarfeca de tuns printre ei.

Pescianschi - soi de nuc moldovenesc

Pescianschi - este soiul de nuc, care l-am ales pentru plantare, pe o alta parcela de aproximativ de 30arii, in sistem semi-intensiv de 9x8m.

Acest soi de nuc moldovenesc a fost omologat in anul 2005 de catre Jadan Victor Markiyanovich. Soi de nuc cu fructificare laterala.

Nucul altoit sau nucul selecționat?

Având in vedere ca tot mai mulți români se orientează către livezile de nuci. As dori sa subliniez câteva aspecte care fac diferența între nucii altoiți si nucii selectionați.
Acești nuci selectionați, provin din însămânțarea nucilor-fructe recoltate din nuci productivi, cu fructe sănătoase si rezistenți la boli. Puieții obținuti prin semănarea fructelor in pepiniere, sunt îngrijiti in școala timp de doi ani, după care sunt gata de plantat in câmp.

Lucrări in livada de nuc - luna Martie

Cum am scăpat de zilele reci de iarna si a dat puțin caldura, am dat si eu o fuga pana la plantația mea de nuci.
Nu ca s-ar fi întâmplat ceva peste iarna dar măcar sa văd ce animale au mai intrat si ce stricăciuni au mai provocat.

Parcela numărul 2 - soiuri de nuc moldovenești

nuc altoit Cazacu
In toamna anului trecut am plantat încă o parcela cu câteva soiuri de nuc din Republica Moldova. 65 la număr si am selectat pentru plantare nuci din soiurile Pescianschi, Cogalniceanu, Cazacu si câțiva polenizatori din soiul Chișinău.

Germinarea Semintelor de Paulownia Elongata

De ceva timp am primit de la un prieten niste seminte de Paulownia Elongata si am decis sa le pun la germinat fiind si eu curios daca tot ce se vehiculeaza pe internet este adevarat despre acest Paulownia - numit si Arborele Printesei.
Paulownia are originile in China unde se cultiva de aproximativ 2000 ani pentru productia de lemn, fiind un arbore cu cea mai avansata crestere, ajungand la maturitate la varsta de doar 3-4ani.

Arsura bacteriana la nuc

Aceasta arsura bacteriana, denumita stiintific Xanthomonas Juglandis, este cea mai grava afectiune a nucului pana in prezent. Este o boala extrem de periculoasa deoarece poate provoca pagube pana la 80-90% la puietii din livada.

Cum sa obtii un nuc din nuca

Deoarece multa lume doreste sa planteze puiet de nuc, insa din cauza preturilor foarte ridcicate puietului altoit, o parte din noi prefera sa planteze nuca, si sa isi produca singuri materialul saditor.

Distribuitori Puiet de Nuc

Avand in vedere ca si eu m-am lovit de aceasta problema, si anume sa caut pepiniere/distribuitori/vanzatori de puiet de nuc, am sa notez mai jos toti distribuitorii de care m-am lovit pana acum, fie ei intermediari/importatori sau direct pepiniere.

Puiet de Nuc - soiuri Frantuzesti:
1. Iosif Kiss
Importa material saditor de la Pepiniera Coulie SARL, din Franta.
Lucreaza pe baza de contract, cu avans de 30%, restul de plata in momentul livrarii.
Principalele soiuri comercializate: Franquette, Fernor, Fernette, Ferjean, Lara, Pieral.
Date de contact

  • Nr. Telefon:  0766.67.93.37 (Luni-Vineri 09.00-18.00)
  • Fax: 0318.15.72.50
  • e-mail: nucifere@yahoo.com / iosif.kiss@nucifere.com
  • Site: http://nucifere.com - magazin online
Experiente personale: L-am contactat, am stabilit soiul care ar merge cel mai bine pe terenul meu, mi-a confirmat ca soiul respectiv este disponibil pentru toamna respectiva, ca apoi, cand sa il contactez pentru semnarea contractului si plata avansului, sa nu mai raspunda la telefon, si doar sa aflu ulterior, de pe forumuri ca nu mai avea material saditor disponibil. Ce-i drept era vorba de 65buc. Franquette si poate nu a vrut sa se complice.
Recunosc, Iosif Kiss e un specialist in ale nuciferelor, insa e slab pregatit in domeniul vanzarii si a promovarii acestor puieti de nuc.

2. Ovidiu Lazar
Importa material saditor de la Pepiniera Linard SARL, din Franta.
Lucreaza pe baza de contract, cu avans de 30%, restul de plata in momentul livrarii.
Principalele soiuri comercializateChandler, Franquette, Fernor, Fernette, Lara.
Date de contact

  • Nr. Telefon:  0744.18.352 / 0763.62.17.79
  • e-mail: ovidiulazar2007@gmail.com
  • Site: http://vindnuci.ro
Experiente personale: Am stabilit soiurile, mi-a confirmat ca sunt disponibile, am semnat contractul, am platit avansul, insa inainte de livrare ma contact sa ma anunte ca din anumite erori un anumit soi nu poate sa mi-l trimita. Astfel am ramas fara puiet, cu promisiunea ca mi-l va livra anul urmator. Cand l-am sunat sa vad ce mai stie de soiul respectiv, mi-a raspuns ca pepiniera contracta-se toti puietii si eu am ramas tot fara. Astfel m-am reorientat catre alte soiuri.

3. Nicolae Murea
Comercializeaza material saditor din productie proprie.
Lucreaza pe baza de comanda, fara contract, fara avans, iar plata se face in momentul livrarii.
Principalele soiuri comercializateFranquette, Chandler.
Date de contact

Experiente personale: Dat fiind faptul ca nu lucreaza pe baza de contract si nici avans, am comandat doar 10buc. de Chandler prin email, email in care l-am rugat sa imi rezerve acele 10buc. pana peste 1-2 saptamani, timp in care trebuia sa primesc si de la alte pepiniere material, si vroiam sa primesc materialul din toate partile aproximativ in acelasi timp. Totul frumos pana a doua zi, cand ma suna curierul sa imi zica ca am niste pomi la ei si sa merg sa ii ridic.

Puiet de Nuc - soiuri Moldovenesti:
1. Nicolae Kiktenko
Produce material saditor la Pepiniera Gospodarul Rediu - Rediul de Sus, din Republica Moldova.
Principalele soiuri produse: Schinoasa, Chisinau, Cazacu, Calarasi, Briceni, Corjeuti, Cogalniceanu, Recea, Pescianschi.
Date de contact


2. Bigu Lenuta
Importa material saditor de la Pepiniera Gospodarul Rediu - Rediul de Sus, din Republica Moldova.
Lucreaza pe baza de comanda, fara contract, fara avans, iar plata se face in momentul livrarii.
Principalele soiuri comercializateSchinoasa, Chisinau, Cazacu, Calarasi, Briceni, Corjeuti, Cogalniceanu, Recea, Pescianschi.
Date de contact


3. Ion Aexandru - ACEST DISTRIBUITOR NU MAI DISTRIBUIE MATERIAL SĂDITOR DE NUC !!!
Importa material saditor de la Pepiniera Voinesti, din Republica Moldova.
Lucreaza pe baza de contract, cu avans de 50%, restul de plata in momentul livrarii.
Principalele soiuri comercializateSchinoasa, Chisinau, Cazacu, Calarasi, Briceni, Corjeuti, Cogalniceanu, Recea, Pescianschi.
Date de contact

  • Nr. Telefon:  0740.07.07.33
  • e-mail: alexandru.ion@adidana.ro
  • Site: http://adidana.ro