Cum sa obtii un nuc din nuca

Deoarece multa lume doreste sa planteze puiet de nuc, insa din cauza preturilor foarte ridcicate puietului altoit, o parte din noi prefera sa planteze nuca, si sa isi produca singuri materialul saditor.


Mai jos sunt niste pasi de urmat, daca vrei sa obtii pomul de nuc direct dintr-o nuca.
 1. Colectarea nucilor, in momentul caderii acestora din copac (luna octombrie-noiembrie).
 2. Decojirea nucilor, in cazul in care nuca a ramas cu invelisul verde. Acest invelis verde, se poate indeparta mai usor, daca nucile se pun intr-o galeata cu apa de la 8 pana la 24 ore.
 3. Dupa decojirea nucilor de stratul verde, nucile se pun intr-o galeata cu apa, iar nucile care plutesc trebuiesc eleminate din proces, deoarece acestea nu vor germina.
 4. Nucile care s-au lasat pe fundul galetii, se pun ulterior intr-un vas cu apa calduta, timp de 2-3zile. Acest proces are ca scop de a slabi sudura dintre cele doua jumatati ale nucii.
 5. Dupa scoaterea din apa, nucile se vor aseza intr-o ladita, pe fundul careia se pun 2-3cm de nisip umed, dupa care se aseaza nucile, peste care vom pune inca un strat de aproximativ 2-3cm tot de nisip.
 6. Ladita se va depozita intr-o camera cu o temperatura constanta de aproximativ 3-4grade (pot fi tinute si in frigider), timp de 3-4 saptamani, cand cor incepe sa incolteasca.
 7. Dupa incoltire, pot fi lasate in nisip, pana in primavara, sau se poate astepta pana cand planta va atinge 10-12 cm si se poate transplanta pe locul definitiv de plantare.
Sper ca v-am fost de ajutor. Spor la treaba celor indrazneti!

3 comentarii:

 1. dupa incoltire trebuie lasata ladita in frigider pana la primavara sau se poate scoate la temperetura camerei ?

  RăspundețiȘtergere
 2. salut nisipul in care se pun trebuie sa fie umed sau udat in cazul in care este uscat?
  multumesc

  RăspundețiȘtergere