Cum sa obtii un nuc din nuca

Deoarece multa lume doreste sa planteze puiet de nuc, insa din cauza preturilor foarte ridcicate puietului altoit, o parte din noi prefera sa planteze nuca, si sa isi produca singuri materialul saditor.


Mai jos sunt niste pasi de urmat, daca vrei sa obtii pomul de nuc direct dintr-o nuca.
 1. Colectarea nucilor, in momentul caderii acestora din copac (luna octombrie-noiembrie).
 2. Decojirea nucilor, in cazul in care nuca a ramas cu invelisul verde. Acest invelis verde, se poate indeparta mai usor, daca nucile se pun intr-o galeata cu apa de la 8 pana la 24 ore.
 3. Dupa decojirea nucilor de stratul verde, nucile se pun intr-o galeata cu apa, iar nucile care plutesc trebuiesc eleminate din proces, deoarece acestea nu vor germina.
 4. Nucile care s-au lasat pe fundul galetii, se pun ulterior intr-un vas cu apa calduta, timp de 2-3zile. Acest proces are ca scop de a slabi sudura dintre cele doua jumatati ale nucii.
 5. Dupa scoaterea din apa, nucile se vor aseza intr-o ladita, pe fundul careia se pun 2-3cm de nisip umed, dupa care se aseaza nucile, peste care vom pune inca un strat de aproximativ 2-3cm tot de nisip.
 6. Ladita se va depozita intr-o camera cu o temperatura constanta de aproximativ 3-4grade (pot fi tinute si in frigider), timp de 3-4 saptamani, cand cor incepe sa incolteasca.
 7. Dupa incoltire, pot fi lasate in nisip, pana in primavara, sau se poate astepta pana cand planta va atinge 10-12 cm si se poate transplanta pe locul definitiv de plantare.
Sper ca v-am fost de ajutor. Spor la treaba celor indrazneti!

5 comentarii:

 1. dupa incoltire trebuie lasata ladita in frigider pana la primavara sau se poate scoate la temperetura camerei ?

  RăspundețiȘtergere
 2. salut nisipul in care se pun trebuie sa fie umed sau udat in cazul in care este uscat?
  multumesc

  RăspundețiȘtergere
 3. Nucul obtinut pastreaza calitatile nucii din care provine (marime,raport coaja mez,etc.)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nu...depinde in proportie de 25% de polenizator!!!!

   Ștergere