Cum sa obtii un nuc din nuca

Deoarece multa lume doreste sa planteze puiet de nuc, insa din cauza preturilor foarte ridcicate puietului altoit, o parte din noi prefera sa planteze nuca, si sa isi produca singuri materialul saditor.


Mai jos sunt niste pasi de urmat, daca vrei sa obtii pomul de nuc direct dintr-o nuca.
  1. Colectarea nucilor, in momentul caderii acestora din copac (luna octombrie-noiembrie).
  2. Decojirea nucilor, in cazul in care nuca a ramas cu invelisul verde. Acest invelis verde, se poate indeparta mai usor, daca nucile se pun intr-o galeata cu apa de la 8 pana la 24 ore.
  3. Dupa decojirea nucilor de stratul verde, nucile se pun intr-o galeata cu apa, iar nucile care plutesc trebuiesc eleminate din proces, deoarece acestea nu vor germina.
  4. Nucile care s-au lasat pe fundul galetii, se pun ulterior intr-un vas cu apa calduta, timp de 2-3zile. Acest proces are ca scop de a slabi sudura dintre cele doua jumatati ale nucii.
  5. Dupa scoaterea din apa, nucile se vor aseza intr-o ladita, pe fundul careia se pun 2-3cm de nisip umed, dupa care se aseaza nucile, peste care vom pune inca un strat de aproximativ 2-3cm tot de nisip.
  6. Ladita se va depozita intr-o camera cu o temperatura constanta de aproximativ 3-4grade (pot fi tinute si in frigider), timp de 3-4 saptamani, cand cor incepe sa incolteasca.
  7. Dupa incoltire, pot fi lasate in nisip, pana in primavara, sau se poate astepta pana cand planta va atinge 10-12 cm si se poate transplanta pe locul definitiv de plantare.
Sper ca v-am fost de ajutor. Spor la treaba celor indrazneti!

9 comentarii:

  1. dupa incoltire trebuie lasata ladita in frigider pana la primavara sau se poate scoate la temperetura camerei ?

    RăspundețiȘtergere
  2. salut nisipul in care se pun trebuie sa fie umed sau udat in cazul in care este uscat?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Nucul obtinut pastreaza calitatile nucii din care provine (marime,raport coaja mez,etc.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu...depinde in proportie de 25% de polenizator!!!!

      Ștergere
  4. Mai este o metoda. Cautati pe youtube germinare rapida nuc

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am polizat capul ascuțit al nucii (din acest an) cu atenție să nu ating miezul, apoi am învelit fiecare nucă în prosop de hârtie le-am pus într-o casoletă cu capac, la temp de 15 -20 grad, le-am umezit și am asteptat 2 săptămâni...procentul de germinare a fost de 9 din 10 nuci. Apoi le-am pus pe fiecare într-un ghiveci de 0,5 l pe pământ cu nisip acoperite cu 2-3 cm de amestec unde vor sta la a temp de 5 -10 grad pâna în primăvară și se vor planta la locul definitiv când ajung la 10 -15 cm lungime.E verificat...funcționează..!succes!!
    Roly Georgescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel am făcut și eu astăzi. Nu știu dacă e perioada cea mai buna pentru a fi puse la germinat. Trebuie umezite zilnic? Aștept răspunsuri

      Ștergere
  6. Ref pct 3 - Dupa cata vreme se scufunda cele 'bune' , cat le mai las in apa? Am pus 40 nuci de anul asta si plutesc toate ...inca (dupa o zi!!!)

    RăspundețiȘtergere